Att ta hand om din bil tycker jag är en väsentlig uppmaning till alla bilägare. Det hävdas ju att en välskött bil höjer värdet på bilen när den ska bytas in eller säjas på annat sätt. Och ur miljösynpunkt är det förstås en stor fördel. Ingenting kan dock, det är i alla fall min erfarenhet, vara mer felaktigt när det gäller värdet. Vid inbyte är det bara miltal och modellåret som räknas och eventuellt litet större skavanker. Så ett överdrivet omhändertagande av ditt fordon har egentligen ingen större betydelse annat än den personliga tillfredsställelsen av en välskött bil. Men, min veteranbil mår ändå bra av att vara välskött. Det gäller särskilt om man som jag tänker ställa undan den inför vintern, eftersom den inte är så väl lämpad att ta ut i halt vinterväglag
Veteranbil, en bil att var rädd om
Så om det inte spelar någon större roll om en bil är välskött eller ej när det kommer till värdet så undrar vän av ordning varför det inte gäller för en veteranbil. Svaret är enkelt, veteranbilen ökar normalt i värde till skillnad från en bruksbil. Så inför vintern är det alltså viktigt att sköta om sin veteranbil så att den på bästa sätt klarar vinterns prövningar.
Tvätta, torka
Så inför vintern, vad ska man börja med för bästa skötsel av veteranbilen? Jo självklart är det en ordentlig tvätt som jag tycker ska stå överst på listan. Tvätta noga och då helst handtvätta, eftersom det är mest skonsamt mot lacken. Men var försiktig med avfettning. Men använder du avfettningsmedel så tänk på att du som regel måste lägga på ett vaxlager efteråt.
Kolla om det finns rost
Gamla bilar kan vara riktiga rosthögar så kolla om det finns ytterligare rost som har kommit under säsongen. Slipa, grundmåla och lägg försiktigt på ett färglager där du har lagat. Är det fråga om genomrost ska du nog inte ge dig på det själv utan lämna bort arbetet till en verkstad.
Avfuktare
Du som jag är väl väldigt rädd om din veteranbil. Dess ”hud” är ju lacken och när du har tvättat din bil är det ju dags att torka av den. Låt den inte soltorka eller torka av sig själv. Det kan bli fula torkränder. Gör i stället så att du använder ett bra sämskskinn eller ännu hellre en speciell varmblås avsedd just för att torka bilen efter en tvätt. Den blåser lacken torr utan att du behöver röra den, perfekt för dem nördige. Men köp inte den allra billigaste sorten. Den fungerar inte speciellt bra.
Kolla glykolen
Precis som jag använder de flesta ägare av veteranbilar inte sina fordon under vinterhalvåret. Så innan bilen ställs undan för vintern är det viktigt att du kollar halten av glykol i kylaren för att förhindra omfattande frysskador på kylsystemet. Det kan verkligen bli dyrbart om kylsystemet fryser. Vill du vara extra petig så får du råd om glykol här: Glykol till veteranbilar
Däcktrycket
Kolla däcktrycket, är viktig och då speciellt om du ska vinterförvara din veteranbil någonstans. Öka gärna på däcktrycket med några extra hekto utöver vad du brukar köra omkring med under sommaren
Hissa gärna upp bilen
Med ett litet högre däckryck än normalt skyddar du dina däck mot att bli missformade. Men ännu bättre är det givetvis om du på den plats där du ska vinterförvara din veteranbil har möjlighet att palla upp den på fyra stadiga pallbockar. Men var försiktig när du gör detta!
Batteri
I din veteranbil har du förstås ett vanligt blybatteri. Du kan låta det sitta kvar när du långtidsuppställer bilen vare sig det är i ett kallgarage eller i ett varmgarage. Men då får du räkna med att batteriet är slut när du tar fram din dyrgrip frampå vårkanten. Vill du undvika detta, så ta ur batteriet och se till att underhållsladda det med jämna mellanrum om du har den möjligheten.
Förvaring, garage helst
Veteranbilen som ska långtidsförvaras under vintern, förtjänar en bra förvaringsplats. Visst kan den vara utomhus, men snö, regnslask och utfällningar från träd kan få den mest välskötta lack att ta skada. Så har du möjlighet så se till att förvara din veteranbil inomhus, till exempel i någon gammal lada. Sådana platser finns det gott om att hyra (kanske).
Varmgarage går också bra att vinterförvara veteranbilen i. Men det är absolut inte nödvändigt, tvärtom. Risk finns att din pärla rostar (än mer) i ett varmgarage än i ett kallgarage.
Möss
Möss är ett otyg så tänk på att möss kan komma in i din fina bil om du låter den stå utan tillsyn en längre tid. Tipset för att minska den risken är att lägga grenar av enbuske runt bilen. Sådana tycker inte mössen om. Fällor kan man förstås använda men de måste tömmas regelbundet. Några ytterligare tips: Hjälp mot möss
Bensin, helst full tank
De lärde tvistar om en bensintank ska vara full när man långtidsförvarar en bil, inte minst en veteranbil. Ingen vet väl svaret exakt men min erfarenhet är att en full bensintank förhindrar kondens i bensintanken och som får till följd att tanken får en massa onödigt vatten. Det kan ju göra att din bil på våren blir svår att starta eller att bensintanken rostar sönder. Så en tank full med bensin är att rekommendera vid långtidsförvaring även om det kan finnas risk för att bilen blir något mer svårstartad om bensinen blir för gammal. Och att fylla tanken med akrylatbensin är nog inte att rekommendera, inte minst av kostnadsskäl.
Diesel, ganska litet bränsle
Men om din veteranbil är en dieselsnurra, hur gör man då när man ska vinterförvara bilen kan man fråga sig. Ja, för det första kanske inte veteranbilar, som drivs med diesel, är så vanliga. Men om din bil är en sådan så kan jag tycka att det, till skillnad från en bensinare, är bra att ha så tom tank som möjligt. Diesel har ju en tendens att innehålla bakterier och är det då samma dieselolja som skvalpar i tanken en längre tid kan det bli en omfattande bakterietillväxt. Och det förstår ju alla och envar att det inte är så bra.
Försäkring, skatt
Skatten på en veteranbil är noll. Man betalar bara en registerhållningsavgift. Men vinterförvarar du din klenod kan du ställa av den och på sätt minska din försäkringskostnad.
Var alltså rädd om din veteranbil
En veteranbil, som definitionsmässigt är mer än 30 år, är en klenod som kan stiga i värde. Att vårda den ömt, inte minst på vintern, är något som kanske ytterligare höjer på värdet av bil och din lycka över att äga en sådan.